73e Acht van Bladel

Nederlands oudste klassieker voor junioren
28 tot en met 30 juni 2024
output-onlinepngtools (5)

73e Acht van Bladel

Nederlands oudste klassieker voor junioren
28 juni t/m 30 juni 2024
output-onlinepngtools (5)

73e Acht van Bladel

output-onlinepngtools (6)
Logo_Kleur
June 28nd untill June 30th 2024

 

Menu

Geschiedenis Acht van Bladel

1949

De renners staan klaar voor de start in de 1e Acht van Bladel. Marius Romeijnsen (Eersel), lid van de organiserende vereniging Het Snelle Wiel, zal uiteindelijk als winnaar finishen. De wedstrijd wordt dan voor het eerst onder het vaandel van de KNWU georganiseerd. De Acht van Bladel gaat verder terug dan 1949, want al vóór de Tweede Wereldoorlog wordt er in Acht-vorm over een dorpenparcours in de Kempen gereden. Via Reusel, Hooge Mierde, Lage Mierde, Netersel, Casteren, Hoogeloon en Hapert gaat het weer terug naar Bladel. Dat parcours moet door de deelnemers, al naar gelang de deelnemersklasse, twee of drie keer worden afgelegd. De na-oorlogse Acht wordt als Ronde van Bladel via Netersel, Casteren, Hoogeloon en Hapert verreden.

1949 Bladel Start Acht van Bladel

1958

Gerard Wesseling uit Halfweg wint op het Helleneind de Acht van Bladel vóór (half verscholen achter de winnaar) Wim Janssen uit Noordwijkerhout, Cor Schuling uit Den Haag, Dick Groeneweg uit Numansdorp, Thom Brekelmans uit Eindhoven (niet zichtbaar) en G. Deegens uit Middelburg. Op het juryverhoog is microfonist Cor Wijdenes goed herkenbaar. Geheel rechts staat aankomstrechter Jan Klip uit Eindhoven met naast hem (staande) bestuurslid Jan van Gorp van de organiserende vereniging Het Snelle Wiel.

(Foto: De Moor)

1960

Arie Nooteboom uit Rotterdam klopt Piet Buuts uit Keldonk in de Acht van Bladel. De finishlijn was getrokken in de Sniederslaan voor het huis van Tielemans. Op het juryverhoog onder meer geheel links Jan van Gorp van Het Snelle Wiel, licht voorover gebogen Gerrit Soontiëns, aankomstrechter Jan Klip en microfonist Cor Wijdenes. Naast het juryverhoog is Sjef Jansen (de Smed), bestuurslid van Het Snelle Wiel, goed herkenbaar.

(Collectie Heemkundige Kring Pladella Villa)

1967

Huldiging winnaar Acht van Bladel Ab Klayssen uit Biervliet door Theo Kraayvanger. Op de achtergrond Harrie Groenen. Rechts staat microfonist Ad van de Meulenreek uit Geffen.

1967 Bladel huldiging winnaar Acht van Bladel Ab Klayssen 2

1974

In 1974 klopt Leo van Vliet zijn medevluchter Guus Bierings op de eindstreep door zijn fiets met een laatste jump naar voren te gooien. Aankomstrechter Gerrit Ras zit er met zijn neus bijna bovenop, zodat er geen finishfoto nodig is!

1979

Johan Lammerts (Bergen op Zoom) klopt Hans Baudoin (Valkenswaard) op de eindstreep in de Bladelse Sniederslaan.

1982

Na een jaar eerder achter Jan van Dalen uit Den Haag als tweede te zijn gefinisht in de Acht van Bladel schrijft Gert Jakobs (Emmen) in 1982 de oudste juniorenklassieker van Nederland in Bladel op zijn naam vóór zijn provinciegenoot Gerard Dekker (Hoogeveen) en Erwin Martens (Haarlem).

1986

Tweemaal achtereen wint Michel Zanoli de Acht van Bladel. Na 1985 is de coureur uit Wilnis ook een jaar later de snelste aan de eindstreep waar hij de Zeeuw John van de Ameele en streekrenner Anthony Theus uit Bergeijk met moeite weet te kloppen.

1998

Het podium in 1998 met winnaar Jebbe Sluiter (Gemonde) en zijn naaste belagers Theo Eltink (Westelbeers), lid van de organiserende vereniging Het Snelle Wiel), Hans Dekkers (Eindhoven), rondemiss Evelien Basten en Marius Romeijnsen, de allereerste winnaar van de Acht van Bladel.

2000

Een coureur die in een wielerwedstrijd lopend over de finishlijn komt zie je maar zelden. Helemaal wazig wordt het de niet ingewijde wielerliefhebber voor de ogen als die renner na een harde tuimeling pas als dertiende de lijn passeert, toch als elfde wordt geklasseerd en als klap op de vuurpijl even later als eindtriomfator gehuldigd wordt. Dat overkwam Koen de Kort als junior allemaal op de slotdag van de vierdaagse Acht van Bladel in 2000. Zijn val op zowat vijftig meter voor de eindstreep van de vijfde etappe kon volgens de wedstrijdreglementen geen streep meer door de eindzege van de dan 18-jarige renner uit Liempde halen. Koen de Kort is inmiddels al jarenlang beroepswielrenner.

2004

In 2004 wordt het internationale karakter van de Acht van Bladel aangetoond met jonge coureurs uit Zweden, Groot-Brittannië, België, Denemarken en Ierland aan de start. Vier dagen lang wordt er door 17- en 18-jarige beloften van de toekomst felle strijd geleverd op de wegen rondom Bladel. In de eerste etappe is Geraint Thomas onze landgenoot Rob Ruygh te snel af. Thomas, de wereldkampioen puntenkoers op de baan, heeft dat voorjaar ook al de keienklassieker Parijs-Roubaix voor junioren op zijn naam geschreven. Met de eindzege in de Tour de France 2018 bekroonde Geraint Thomas een tot nu toe prachtige carrière.

2005

Steven Kruiswijk was in de 4e etappe in 2005 de snelste op de eindstreep. Als drager van het rode sprinttricot was de 18-jarige coureur uit Nuenen het bijna aan zijn stand verplicht de dagzege voor zich op te eisen. Hier klopt hij zijn laatste tegenstander Yondi Schmidt.

(Foto: Theo van Sambeek)

2010

Niet alleen het gele leiderstricot maar ook de groene trui van het puntenklassement en de witte trui van de beste jongere kwamen in 2010 in het bezit van Danny van Poppel. Die dankte de eindzege aan zijn overwinning in de slotetappe.

(Foto: Theo van Sambeek)

2012

In 2012 toonde Mathieu van der Poel op 17-jarige leeftijd al zijn talent in de Internationale Acht van Bladel. De zege in de openingsetappe liet hij volgen door de snelste tijd neer te zetten in de individuele rit tegen de klok wat hem duidelijk de eindzege opleverde.

(Foto: Theo van Sambeek)